Chemická definícia jedlej soli je NaCl (chlorid sodný). Ide o základné prvky, ale často sa v nich vyskytujú ešte ďalšie prírodné prímesi a minerály.
"Soľ sa dnes vyskytuje na trhu v nespočetných podobách - máme tu soľ morskú, soľ ružovú, soľ do kúpeľa, soľ na mäso, ... Je faktom, že je pomerne jedno, či si posypovou solí posolíte aj doma steak, vždy je to tá sama chemická zlúčenina (ktorá, pravda, môže obsahovať aj ďalšie prímesi a nečistoty a dnes aj obvykle obsahuje v objeme väčšom než malom - hlavne plasty)."
Aj keď dnes všadekoluje fáma, že človek údajne "Potrebuje 5 gramov soli denne, aby prežil", je to lož. Veľká - je to totiž podľa Svetovej Zdravotnej Organizácie najneskoršia hranica, od ktorej sa začínajú u ľudí objavovať negatívne zdravotné následky. Soľ je dnes nasypaná doslova vo všetkých jedlách a to v takom objeme, že sa zhrozíte. Keď jete tzv. normálne česky (chleba, párky, sušienky, obedy v krčme či doma, ...), tak jej zjete 3-4x viac, než je táto norma! Tj. 15-20 g denne a na jednu osobu v ČR! Aj keď si príjem soli tzv. strážite, tak rovnako sa nedostanete s "normálnymi vecami z obchodu" pod dvojnásobné prekročenie normy. Stačí, aby ste si dali makovú buchtu a razom máte 3,6 g (predtým soľ na celý deň). To isté platí pre ľudí, čo si zjedia v rámci "zdravého šalátu" celú tatársku omáčku či majonézu. Aj vo chlebe suchom je jej moc: 100 g chleba ho má cca 0,6-0,9 g, takže 1 kg šiška celá 6-9 g atď. atď. Čítajte etikety - je to vo vašom záujme!
Výrobcovia to samozrejme nerieši, pretože je to pre nich výhodné (predajú tejto veci viac, pretože ľuďom chutí), rovnako ako sa im oplatí do rezancov sypať glutamát (často pod fikaným názvom "sójový výťažok" + približne desať iných atď.), ktorý blokuje váš hormón hladu (ghrelin), takže vy potom danej hrôzy zjete viac. Rovnako nezdravé sú mimochodom aj moderné džúsy, pretože fruktóza pôsobí v organizme síce inak ako soľ, ale nakoniec vlastne celkom rovnako negatívne (fruktóza nemá inzulínovú odozvu, takže váš mozog má stále pocit, že hladní). Ale to už odbočujeme, späť k soli!
Asi nemusíme pripomínať, že soľ je nezdravá v miere, v akej ju do nás moderná civilizácia napcháva, takže ak to bude len trochu možné, vyhýbajte sa jej! Zaťažuje obličky, núti organizmus zadržiavať nadmerne množstvo vody a zvyšuje váš krvný tlak. V morskej soli (len tej modernej logicky) je navyše príliš veľa plastových nano-častíc, ktoré vám blokujú organizmus.
Takže, čo soľ dokáže?
Stačí pridať štipku soli do vášho kávovaru. Týmto dôjde k zlepšeniu chuti kávy, pretože sa týmto zredukuje a zneutralizuje ona akoby kyslá chuť.
Pre vykonanie danej akcie stačí pomerne málo - naliať cca pol šálky rozpustenej soli do danej veci, tú potom použiť podľa výrobcu a poslať zápach ďalej.
Odstrániť z vašich rúk zápach rýb je prekvapivo jednoduchá akcia - stačí si na ruky nakvapkať citrónovú šťavu posypanú soľou, rozotrieť, nechať chvíľu pôsobiť a potom už len opláchnuť a usušiť.
Aj tu je to operácia prostá - zo dreveného dynka môžete odstrániť zápach a očistiť ho za pomoci soli. Nasypte jej sem teda bohatý objem. Zľahka ju potom vmasírujte po celej dĺžke za pomoci vlhkej handry. Potom opláchnite vo vlažnej vode.
V rámci odstránenia nepohodlia, ktoré vzniklo vďaka mierne boľavému krku si vykloktajte niekoľkokrát denne s roztokom pozostávajúcim zo ¼ štvrtiny lyžičky soli a pol šálky teplej vody. Je to ako keď si dáte zdravotný cukrík.
V rámci prípravy kúpeľa pre vaše nohy nalejte cca 5 litrov vody do primerane veľkej nádoby (malej vaničky, nafukovací bazénik, "lavór", ...). Potom sem pridajte na ¼ šálky soli a ¼ šálky jedlej sódy. Tu si potom poriadne vypláchajte svoje nohy minimálne po dobu 15 minút.
Ak máte radi vajíčka, ale neznášate ich lúpanie, môžete si v tejto veci vypomôcť jednoduchým trikom. Uvarte je v slanej vode a všimnite si, že sa vám budú teraz lúpať o poznanie lepšie.
Umiestnite dané vajcia do šálky s vodou, do ktorého boli pridané aj dve lyžičky soli. Dobré a čerstvé vajcia sa ponoria, keď ale bude plávať, je to s ním už na hrane / možno je už pokazené.
Aj tá najmastnejšia panvica dá pokoj za onej konštelácie že si k jej očisteniu vezmete štipku soli. Tú potom rozotrite za pomoci papierového obrúska a nechajte chvíľu pôsobiť. To je všetko. Teraz už zostáva len panvicu opláchnuť rovnako, ako to asi robíte aj u iného riadu.
Keď si potrite svoju šálku na kávu či čaj troškou soli, môžete z neho dostať po chvíli snahy aj tie zdanlivo najtrvanlivejšie škvrny.
Aby ste čo najľahšie odstránili prachové pierka, ktoré rastú na koži sliepok, je pre to najlepšie potrieť ich kožu soľou a nechať chvíľu pôsobiť. Potom by mala ísť od kože o poznanie ľahšie.
Jedným z pozitívnych vplyvov soli je aj to, že keď váš syr, čo práve jete a chcete zvyšok uschovať do chladničky a zabalíte ho do kusu látky namočeného do slanej vody, tak sa tu nevytvorí pleseň, keď ho potom dáte do chladničky.
"Soľ je síce bezpochyby kráľovnou korenia, ale s ohľadom na modernú civilizáciu je faktom, že jej majú dnešní ľudia jednoznačný (a silno nezdravý) nadbytok (rovnako ako bieleho cukru). Radšej sa preto zamerajte aj na ďalšie a viac zdravé korenia: bylinky, korenie, badián, tymián, kurkuma, ... Soľ nemusí byť vždy a vo všetkom dominantnou chuťou skrátka, dajte šancu aj iným!"
Keď dáte štipku soli do mlieka, tak ho udržíte dlhšie čerstvé.
Ak vás pichla včela / osa / sršeň alebo akákoľvek podobná potvora, tak okamžité dané miesto navlhčite a potrite soľou, týmto dôjde k lepšej úľave od bolesti.
Občas vhoďte do krbu / do plameňov pri otvorenom ohni doma hrsť soli. Odfarbíte tým jednak plameň na žltú a za ďalšie: pomáha to údajne na uvoľňovanie sadzí tu.
Keď dáte štipku soli do vody, v ktorej máte odrezané kvety posadené, tak vo váze vydržia o poznanie dlhšie.
Asi to poznáte sami - nechcená tráva či rastliny si rašia skrze vaše dláždenie a hocikto z nich preto nie je práve nadšený. Aj tu je boj pomerne jednoduchý a aj prijateľne ekologický: nasypte rovnomerne do dier soľ a zalejte / počkajte na dážď. Samozrejme to nerobte blízko studne.
Zmiešajte v tejto veci cca 1,5 kg soli a 5 litrov mydlovej vody a naneste všetko na rastlinu (stonku aj listy), ktorej sa chcete zbaviť (ideálne rozprašovačom).
Stačí pre to občasne nastriekať štipku slanej vody do tenisiek. To pomôže stiahnuť vlhkosť a odstraniť prípadný zápach.
Ak vám prekypel nejaký ten pečený predmet v stále tekutom stave do rúry, tak dané poliate miesto sa nesnažte očistiť hneď, ale namiesto toho posypte soľou. Nebude potom fajčiť ani zapáchať a skončí v tvare chrasty, ktorý sa dá ľahšie očistiť potom.
Keď používate žehličku, asi ste si všimli, že sa na nej má tendenciu tvoriť akási divná mazľavá hmota. Keď sa jej chcete zbaviť, nasypte na kus papiera soľ a po tomto papieri prejdite onou žehličkou v rozohriatom stave, čím dôjde k odstráneniu týchto lepkavých miest.
Stačí streknúť štipku slanej vody na miesta, kadiaľ mravce radi chodia (okná, dvere, prípravne, drezy, ...). Mravce po soli neradi chodia.
Ak vám kvapká mastné do plameňov a fajčí + spôsobuje vyššie plamene, tak sem nestriekajte vodu (tá zníži aj teplotu logicky), ale zredukujte plamene aj dym za pomoci soli rovnomerne rozhodenej.
Použite na to z jednej časti mletú soľ a zo druhej jedlú sódu, sem namočte kefku pred čistením zubov. A potom si ich vyčistite, ako je zvykom.
Ak vašu rybu ponoríte do slanej vody pred tým, než ju začnete zbavovať šupín, tak sa následne bude čistiť znateľne ľahšie.
Keď potrite soľou miesto, kde budete robiť palacinky (dosť možno to platí aj pre iné jedlá?), tak sa nebudú lepiť.
To platí samozrejme len pre drevené štipce na bielizeň, ktoré sú dnes dosť na ústupe. Povarte je vo vode so soľou a ich drevo potom vydrží dlhšie.
Keď osviežte štipku slanej vody či nasypete soli na ľad alebo sneh, rozpustíte ho. To ale musí byť maximálne v teplotách nad hranicou -7 až -9 stupňov Celzia, kedy začína efekt klesať a pod 20 stupňov Celzia úplne zmizne.
Stačí k tomu naliať na ňu slanú vodu a drhnúť.
"Z hľadiska dlhodobého prežitia v prírode bude soľ problém, pretože nežijeme pri mori a nemáme žiadne kvantá slaných dolov ani prameňov. V týchto prípadoch asi nezostane, než sodíkové ióny získavať z krvi, ako to robili našia dávni predkovia. My ale máme aspoň tú výhodu, že vieme vďaka internetu, v akých veciach je prirodzené soli najviac ..."
Aj tu je to prostá procedúra pomerne - navlhčite si svoje ruky vodou, posypte zvlhčené ruky soľou a rozotrite ju o ruky navzájom, ako by ste sa umývali bežným mydlom. Opláchnete si ruky a hľa, zápach nikde!
Aj keď je v poslednej dobe sucho a slimáci dali pokoj, tak jeden trik na ne máme aj tu - stačí ich posypať soľou a je po nich.
Navlhčite si svoje vlasy, naneste šampón a dajte naviac aj pár lyžičiek soli priamo na kožu. Vmasírujte čo najsilnejšie prstami a vo finále ešte nezabudnite dôkladne opláchnuť.
Použite soľ (alebo jej náhradu) ako pomôcku pre prečistenie nosných dutín a uľahčenie / zmiernenie následkov nádchy. Stačí ju rozpustiť vo vode a vdychovať s uterákom cez hlavu (alebo využite dnes dostupné špeciálne naparovacie strojčeky).
Stačí na tento účel dať do vane soľ, nechať rozpustiť a potom si užiť upokojujúcu kúpeľ, ktorá vám prinesie mimoriadne uvoľnenie svalov.
Metóda je to veľmi prostá a je aj jedna z najstarších metód pre uschovanie mäsa na dlhšiu dobu - stačí ho len dôkladne prosolit.
Najdôležitejšou funkciou soli v tele je zabrániť hyponatriémii. Tá je spôsobená mnohými faktormi, ale vždy ide o stav s príliš nízkou hladinou sodíkových iónov v krvi a skončí šokom a smrťou. Rozumieť potrebnému príjmu soli je potreba rovnako ale, ako vedieť, ako nám dnes už soľ jednoznačne škodí (pozri začiatok článku). Získať soľ z prírodných zdrojov len prírodným jedlom nie je nič jednoduché. Sodíka má dosť kravské mlieko cca 400-500 mg na liter a krv živočíchov. V prírode sa určite neshání ľahko.