Keď sa aj vy skúsite opýtať náhodného okoloidúceho, "Prežil by si bez chladničky?", asi vám povie niečo ako: "A prečo by som to dnes preboha robil?". Mnoho ľudí asi bude zodpovedať rovnako a bude aj rovnakého názoru. Ale sú tu ľudia, čo to zvládajú dnes a denne, nie preto, že chcú, ale pretože musí. Ak to teda zvládnu iní, potom prečo by ste nemohli aj vy?
Keď sa aj vy skúsite opýtať náhodného okoloidúceho, "Prežil by si bez chladničky?", asi vám povie niečo ako: "A prečo by som to dnes preboha robil?". Mnoho ľudí asi bude zodpovedať rovnako a bude aj rovnakého názoru. Ale sú tu ľudia, čo to zvládajú dnes a denne, nie preto, že chcú, ale pretože musí.
Zaváranie všetkého možného má aj v ČR veľmi dlhú tradíciu, je teda určite škoda sa tejto znalosti zriecť a skladovať len moderné škrobové veci. Nezabúdajte, že človek je stavaný na sladkosti typu ovocie s vlákninou (nemraziť), nie 250 g čokolády úplne bez nej. Len pripomíname, že čím viac vlákniny v jedle je, tým viac sa ho dostane aj k vašim črevným baktériám.
Nemálo z ľudí po svete dnes žije vo veľmi chudobných krajinách a žijú bez nej celé roky. A sú tu aj isté špeciálne typy osôb, čo sa takto rozhodnú žiť cielene (štýl života skrátka).
Dá sa to teda a dôkazy máme všade okolo seba!
Ale ak nežijete v krajine s minimálnym rozpočtom na hlavu a deň a ani sa k tomu nerozhodnete ako horal, tak prečo by vás to malo zaujímať, či sa bez chladničky zaobídete aj vy?
Keď sa pozrieme na aktuálnu svetovú situáciu, tak je zrejmé aj neškolenému oku, že svet speje k veľkému kolapsu (každý kapitalizmus automaticky kvôli inflácii, takže dôjde časom k pádu meny a ekonomiky). Ako potvrdzujú skúsenosti bežných ľudí žijúcich v miestach, kde k týmto udalostiam došlo, keď dôjde k pádu meny a ekonomiky, určite to nijako nezlepší štátne služby a energetický systém. Často teda dochádza k black-outom ako napríklad v Severnej Kórei.
Dokonca aj tí tu, čo sa ani náhodou nemôžu ešte nazývať "prepperovia" zažívajú tieto následky prakticky denne. Dochádza k tomu krátkodobo aj u nás kvôli stále silnejším búrkam.
Krehkosť svetového systému dodávania energie je známa a zrejmá . Stačí preťažiť sieť alebo v kľúčovom mieste nechať vybuchnúť EMP a razom tu máte výpadok minimálne na mesiac. Stále viac ľudí je stále viac závislá na elektrine - položte si tú otázku sami, ako dlho by ste bez nej vydržali? Máte doma vôbec nejaké neelektrické nástroje?
Keďže si moderný svet (nás nevynímajúc) zvykol na to, že keď príde na dlhodobé uloženie jedla, tak sa veci mrazí, tak moderná osoba ani nie je zvyknutá myslieť inak. Je to v nás tak skrátka zakódované, že ľudia alternatívy ani neuváží, ak s nimi nie sú rovno natvrdo konfrontovaní. Čím závislejší budete na mrazenom jedle, tým s väčším dopadom sa na vás potom aj veci následne zrúti v prípade dlhšieho výpadku.
Určite je teda dobrý nápad tento problém minimálne zvážiť a pripraviť sa na to teraz, nech o tom v prípade problémov ani nerozmýšľate a len aplikujete automaticky záložné programy. To logicky ešte pred tým, než vás k tomu niečo prinúti.
Vedieť, ako žiť bez chladničky, logicky neznamená, že ju už nemôžete používať v živote. Ak táto moderná vymoženosť bude k dispozícii, tak je ideálna. Pointa tu je, že keď dôjde k výpadku prúdu, nezosypem sa a nebude to pre vás a rodinu rozsudok smrti.
Kľud - nabudúce, až vypadne elektrina a chladničky, vy budete pripravení. A to preto, lebo teraz urobíte pár vecí a naučíte sa pár trikov, ako sa načas bez chladničky zaobísť. Keď potreba vyvstane, bude mať naďalej už väčšie šance.
Aj keď je to pre vás celé novinka, nebojte sa, začneme zvoľna a so základmi...
Jedna z najjednoduchších vecí, ako žiť bez chladničky, je to, mať len zásoby, čo to nevyžadujú. Niektoré tieto veci sú:
Niektoré z nich sú kľúčové prísady receptov a mali by ste ich mať rovnako. Dajú sa jesť aj len tak po pridaní horúcej vody, uvarení, ako súčasť iného jedla atď.
Dobrá cesta, ako začať s hromadením jedla, je začať zavárať vaše veci alebo čo vám dá rodina / susedia, zaobstaráte na trhu. Bude si to asi žiadať nejakú investíciu do pohárov a zaváracieho hrnca. Dajte si pozor, nech to robíte bezpečne - hlavne čo sa týka teploty, trvania a tesnosti. Čo sa teda dá zavariť?
Ďalšie veci, čo zavárať ani nemusíte, ale aj vydrží večnosť:
Farma síce vyzerá maximálne romanticky, ale určite tu začnite v malom. A ako budete získavať skúsenosti, môžete pridávať podľa chuti a uváženia ďalšie veci. Keď budete mať všetko na voľno, má to svoje klady, zasa môže dôjsť k tomu, že vám bylinožravci zhuntujú záhradku, keď sa otočíte na chvíľku...
Verte tomu alebo nie, ale je tu aj mnoho rozdielnych typov ovocia a zeleniny, čo majú decentnú výdrž aj bez toho, aby ste ich mrazili. To ale len vtedy, keď ste ich ešte nikdy predtým nemrazili. To eliminuje mimochodom veci z obchodu, pretože tie sa mrazili po ceste k vám.
Keď ale máte záhradu, tak môžete jesť sezónne ovocie a zeleninu bez toho, aby ste čokoľvek mrazili. Keď záhradu nemáte, tak môžete čerstvé a nezmrazené veci (!) brať na farmárskom trhu blízko a všetky typy vydrží úplne v pohode tak dlho, kým je nezjete.
Naši predkovia boli majstrami v udržaniu ich rodín nažive a s plnými žalúdky. K tomu nezriedka využívali práve záhrad, polí a sezónnych veci aj zásob.
Keď ste zistili, že vaša záhrada produkuje stále viac každý rok (žiaduci trend!), než koľko vaša rodina v sezóne sníva, tak budete musieť začať s tréningom dlhodobého uschovávania jedla. Tá najjednoduchšia je asi dehydratácia / sušenie.
Sušiť sa dá čokoľvek od ovocia, cez zeleninu, rastliny a bylinky a tiež aj mlieko. Ďalšie metódy, čo sa vám pri dlhodobom výpadku energie budú hodiť, sú: údenie, nakladanie a fermentácia / dozrievaní.
Zrejme ten najlepší tvor, s akým začať, sú jednoznačne sliepky. Ale pozor, na ich kurčatá hocikedy útočia mačky. Psy zvyčajne nie, ak nemajú nadpriemerný lovecký inštinkt / nie sú šteňatá. Sliepky začínajú niesť vo veku 20-30 týždňov. Sliepka je všežravec, takže vyžaduje aj zelené kŕmenie. Potrebujú tiež dvakrát viac vody ako krmiva (100-30 g denne).
Ďalšia sada zručností, aké sa môžete naučiť v rámci zvýšenia vášho sebavedomia ohľadom tejto veci, je fakt, že si môžete chovať kurčatá a dobytok. Opäť, keď ste to nikdy nerobili, tak kurčatá sú najľahší štart - budete ich môcť nechať, nech si jedlo sčasti nájdu sami, niečo im dáte aj zo svojich zvyškov a na oplátku sa dočkáte vajíčok a mäsa.
Práve pre začiatočníka sú sliepky a iní kurovití tvorovia ideálny štart. Čerstvo položené neumyté (!) vajcia vydrží pri izbovej teplote aj mesiac. Je najlepší je držať mimo Slnko.
V rámci rozšírenia dĺžky života čerstvých vajec je možné ich potrieť minerálnym olejom a uschovať ich na najchladnejšom mieste doma. Tu vydrží až 9 mesiacov.
Kurčatá sú tiež dobrá voľba ako mäso. Skrátka zjete vždy najslabší / najstarší kus.
A aký ďalší dobytok pripadá ohľadom mäsa do úvahy?
Mäso z čohokoľvek bude potrebné zavariť alebo nasoliť a vyúdiť.
Existuje niekoľko alternatívnych chladiacich metód, aké môžete skúsiť využiť v rámci udržania vecí čo najchladnejšími.
Tradične naši predkovia stavali pivnice so studničkami. Je tu potreba síce dostatočná vlhkosť, ale tiež dostatočná ventilácia. Keď sú ale dnes vonku teploty príliš šialené, tak moc nefungujú.
Dá sa prebudovať prakticky akákoľvek chladnička tradičná na ten cirkulujúci potočný / vodný prameň, takže sa podľa teplôt vonku dá vnútri všetko udržať aj na 5-16 °C. V chladničke je teda medená špirála skrze ktorú ženiete vodu. Tiež to pomáha veciam zabrániť, aby úplne zmrzli v mraze vonku.